راه های بهتر مدیریت کردن پول

راه های بهتر مدیریت کردن پول

یکی از راه های موفقیت مالی، مدیریت پول است و مدیریت پول مهارتی است که می توانیم آن را از دوران کودکی بیاموزیم. شما با داشتن برنامه‌ای مشخص و بررسی موقعیت مالی به‌صورت ماهانه، قادر به مدیریت پول خواهید بود.

۱. جمع کردن لیستی از دارایی‌ها و بدهی‌هایتان

دارایی‌ها: تمام چیزهایی را که ارزش اقتصادی دارند، در این لیست بنویسید. این لیست شامل حساب‌های بانکی، پس‌انداز، بازنشستگی، خودرو یا دیگر وسایل نقلیه، اوراق مشارکت، سهام، سال‌واره و دارایی‌های خانگی می‌شود.

بدهی‌ها: بدهی به معنای پولی است که شما می بایست به شخص دیگری پرداخت کنی. تمام بدهی‌هایتان را یادداشت کنید. این لیست شامل وام دانشجویی، وام مسکن، وام خودرو، وام شخصی و نیز هر نوع بدهی به دیگران می‌شود.
در این قسمت می‌توانید از برنامه اکسل یا وب‌سایت‌های رایگان مربوط به این کار استفاده کنید

۲. حساب کردن ارزش خالص دارایی‌هایتان

بعضی از مردم فکر می‌کنند که حساب کردن ارزش خالص دارایی کار سختی است. در واقع، این کار یکی از ساده‌ترین و آسان ترین قدم‌ها در شروع یادگیری مدیریت پول است. برای این کار، میزان بدهی‌ها را از دارایی‌ها کم کنید تا عدد اصلی به دست بیاید.

۳. تعیین کردن بودجه ماهانه: درآمد در برابر مخارج

دو مرحله اول، تصویر کلی مناسبی از امور مالی شخصی به شما ارائه می‌دهد. باتوجه‌به نتایج، متوجه می‌شوید که در کل، اوضاع مالی‌تان چطور پیش می‌رود. این نکته بسیار مهم است. بررسی جریان نقدی ماهانه نیز به همان میزان مهم است.

درآمد: پولی است که فرد از محل کالاها یا خدماتی که برای دیگران فراهم کرده یا سرمایه گذاری‌هایی که داشته است، به دست می‌آورد.
لیستی از تمام درآمدها و حقوق دریافتی ماهانه‌تان را آماده کنید. این لیست شامل دستمزد ساعتی، حقوق، پاداش، درآمدهای جانبی، مشاغل جانبی و جزئیات این‌چنینی می‌شود.

مخارج: تمام مخارج ماهانه را یادداشت کنید. ابتدا مخارج ثابت را در نظر بگیرید، مانند اجاره، وام مسکن، بیمه، قسط وام دانشجویی، اینترنت، شهریه باشگاه ورزشی و دیگر هزینه‌های ثابت مشابه. چون این هزینه‌ها به شکل ماهانه و ثابت پرداخت می‌شوند، شناسایی آنها راحت‌تر است. حالا مخارج متغیر را یادداشت کنید: هزینه آب، برق، گاز، قبض موبایل و تلفن ثابت، خرید مواد غذایی، خرج‌های غیرضروری و تفریحی، هزینه‌ای که برای خیریه کنار می‌گذارید و سایر هزینه‌های مشابه.
شاید برآورد کردن برخی هزینه‌ها به‌صورت ماهانه کار سختی به نظر برسد. به چند ماه گذشته نگاه کنید و حد وسط آن را در نظر بگیرید. رسیدن به تصویر واضح خرج‌های ماهانه برای مدیریت پول و درنظرگرفتن بودجۀ لازم بسیار ضروری است.

۴. حساب کردن جریان نقدی کلی

جریان نقدی شما در واقع پولی است که هر ماه کسب می‌کنید و خرج می‌شود. برای به‌دست‌آوردن جریان نقدی کلی، هزینه‌ها را از درآمدتان کم کنید (مخارج – درآمد = جریان نقدی).
جریان نقدی کلی شما یکی از کاربردی‌ترین ابزارها برای مدیریت پول خواهد بود؛ چراکه با استفاده از آن یک معیار ثابت برای بازرسی خواهید داشت تا تأثیر استراتژی‌های مالی مختلف را بررسی کنید. با افزایش حقوق شما بیشتر و کاهش مخارج‌تان، این برآورد می‌تواند نمونه ملموسی از پیشرفت شما در مسیر درست باشد.

۵. به دست آوردن امتیاز اعتباری‌تان

امتیاز اعتباری برای کارهایی مثل گرفتن وام از بانک بسیار مؤثر است و بالا بودن امتیاز اعتباری به شما کمک می‌کند که تسهیلات اعتباری بیشتری از بانک‌ها و مؤسسات مالی دریافت کنید. هرچه امتیاز اعتباری بهتری داشته باشید، بیشتر به‌نفع‌تان است و در هزینه‌هایتان صرفه‌جویی خواهد شد.

۶. ارزیابی امور مالی شخصی‌تان

بعد از محاسبه ی ارزش خالص دارایی، جریان نقدی، گزارش‌ها و امتیاز اعتباری‌تان، زمان ارزیابی رسیده است. دانستن چنین اطلاعاتی عالی است، اما درک آن موضوع جداگانه‌ای است. حالا زمان آن رسیده که مدیریت هزینه‌ها را با جزئیات ارزیابی کنید.

ارزش خالص دارایی

ارزش خالص دارایی به این معنی است که باید دارایی تان بیشتر از بدهی باشد. اگر دارایی‌تان بیشتر از بدهی‌هایتان است، شما ارزش خالص دارایی مثبتی دارید. اگر ارزش خالص دارایی شما منفی باشد، یعنی زنگ هشدار برای بررسی امور مالی‌تان به صدا درآمده است. حالا که میزان ارزش خالص‌ دارایی‌تان را می‌دانید، هدف‌های قابل‌دسترسی تعیین کنید تا این مبلغ را افزایش دهید.

جریان نقدی

اگر جریان نقدی شما منفی باشد، حساب‌کتاب‌های شما دچار مشکل خواهد شد. هرازگاهی پیش می‌آید که در یک ماه، مخارج شما بیشتر از درآمدتان باشد. اگر هدف مالی شما رسیدن به آزادی و دوری از دغدغه‌های مالی باشد، نباید اجازه دهید این اتفاق زیاد تکرار شود.
هر ماه برای داشتن جریان نقدی مثبت هدف‌گذاری کنید. فراموش نکنید هزینهٔ تمام سرمایه‌گذاری‌ها یا حقوق بازنشستگی را به‌عنوان مخارج ماهانه یادداشت کنید. در اینجا با پول نقد سروکار ندارید و به این زودی‌ها قادر به استفاده از آن نخواهید بود. منظور از آگاهی درباره جریان نقدی، حفظ بودجه و درک وضعیت مالی شماست. با ردیابی هزینه‌هایتان، از بیشترین مخارج ماهانه‌تان تصویر واضحی خواهید داشت. همچنین متوجه ول‌خرجی‌ها و تنظیم خرج‌های اضافی خواهید شد که در نهایت پیش از خارج شدن از کنترل اوضاع، به شما در مدیریت بهتر پولتان کمک می‌کند.

پس‌انداز

زندگی قابل‌‌پیش‌بینی نیست و ممکن است هر اتفاقی رخ دهد. چیزهایی مثل تعمیر ماشین، عمل‌های جراحی و یا مرگ یکی از نزدیکان از جمله این موقعیت‌ها هستند. داشتن پشتوانه مالی پیش‌بینی‌نشده به شما این امکان را می‌دهد که با چنین موقعیت‌هایی از نظر مالی بهتر کنار بیایید. در یک موقعیت اضطراری، فکر کردن به «چگونگی پرداخت هزینه‌ها» آخرین چیزی است که بخواهید فکرتان را به آن مشغول کنید.
میزان سرمایه شما برای موقعیت‌های اضطراری به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. با یک حساب سرانگشتی می‌توانید حداقل هزینه‌های ۳ ماه را برای این بخش کنار بگذارید. در عین حال، پس انداز هزینه‌های ۶ ماه یا حتی بیشتر می‌تواند گزینه بسیار ایدئالی باشد.

۷. تعیین بودجه ماهانه و سالانه

اکثر افراد تعیین بودجه را یکی از سخت‌ترین قسمت‌ها می‌دانند. اگر واقعا خواستار مدیریت پولتان هستید، بودجه‌بندی یکی از بایدهاست. با این کار برای پولتان برنامه‌ریزی می‌کنید.
در مراحل قبل، بودجه ماهانه‌تان را بررسی کرده‌اید؛ پس در اینجا فقط کافی است آن را به کل سال تعمیم دهید؛ مثلا می‌دانید که مناسبتی مثل «سال نو» هر سال پیش روی شما خواهد بود؛ پس بهتر است از چند ماه قبل، برای مخارج مربوط به آن، پس‌انداز مخصوص کنار بگذارید. برای مناسبت‌های ماهانه مثل تولدها، هزینه لوازم جانبی مدرسه یا دانشگاه یا حتی تعویض روغن ماشین هم همین کار را انجام دهید.
زمانی که بودجه اختصاصی برای مناسبت‌های تکرارشونده در ماه و سال را تنظیم کنید، می‌توانید کل سال را به‌صورت کلی ببینید. چیزهایی مثل هزینه‌های کلی موردنیاز برای کادوهای تولد یا هزینه مهمانی و خرج‌های این‌چنینی را یادداشت کنید. در طی سال متوجه خواهید شد که توانسته‌اید بودجه مناسبت‌های مختلف در ماه را در مدت کوتاه‌تری پس‌انداز کنید و در ماه‌های بعد این هزینه را برای موارد دیگر در نظر بگیرید.
همیشه به یاد داشته باشید که بودجه‌ها باید بسیار دقیق تنظیم شوند؛ در عین حال، احتمال تغییر و انعطاف در مواقع لازم را هم در نظر بگیرید.

۸. داشتن انگیزه

از خود سوال کنید: «چرا می‌خواهید پولتان را مدیریت کنید؟» هدف و انگیزه‌‌تان از یادگیری درباره امور مالی شخصی چیست؟
رسیدن به پاسخ واقعی برای شما مهم است. زمانی که متوجه هدف‌تان شوید، پیدا کردن انگیزه هم بسیار آسان خواهد بود. هدف‌تان را تعیین کنید، برنامه‌هایتان را پیگیری کنید و به‌دنبال رسیدن به هدف‌تان باشید.

۹. بررسی را ادامه دهید

بسیار ضروری است که به بررسی برنامه‌هایتان ادامه دهید. در هر ماه، زمانی را برای بررسی مسائل مالی مشخص کنید. اگر جایی از برنامه نیاز به اصلاح دارد، این کار را انجام دهید. به کسب اطلاعات درباره مسائل مالی‌تان ادامه دهید.
بررسی موقعیت مالی‌ به‌صورت سالیانه هم می‌تواند به یک عادت خوب تبدیل شود. هر سال ارزش خالص دارایی‌تان را با سال قبل مقایسه کنید. امیدواریم که هر سال نسبت به سال قبل پیشرفت کنید. بودجه ماهانه‌تان را هم در سال‌های مختلف مقایسه کنید. این یک راه عالی است تا مطمئن شوید دخل‌وخرج‌تان باهم هماهنگ است.

۱۰. آرام باشید

در مسیر اهداف مالی‌تان، توقف کردن و کشیدن یک نفس عمیق هم بسیار مهم است. مدیریت پول می‌تواند واقعا استرس‌آور باشد.
فراموش نکنید که هرازگاهی در مسیر توقف کنید و اگر نیاز بود، خستگی در کنید. کنار گذاشتن بودجه برای استراحت‌های گاه‌وبیگاه کاملا منطقی است. در این زمان می‌توانید به سینما یا رستوران بروید و یا یک سفر کوتاه آخر هفته ترتیب دهید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
5/5 - (1 امتیاز)
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *