معرفی و بررسی ارز دیجیتال میکر(Maker)
میکر چیست؟
یکی از بزرگترین برنامه های غیرمتمرکز (dApps) در بلاک چین اتریوم، پروتکل Maker توسط گروهی متفاوت از توسعه دهندگان طراحی شده است و توسط MakerDAO اداره می شود.
Maker یک ارز دیجیتال است که توسط MakerDAO استفاده می شود (DAO مخفف سازمان غیرمتمرکز مستقل است). MakerDAO بر روی اتریوم ساخته شده است، که یک بلاک چین است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا پروژه های مختلف بسازند. MakerDAO برنامهای است که قرار است وامگیری و وام دادن به ارزهای دیجیتال را آسانتر کند و نیاز به واسطههایی مانند صرافی یا خودپرداز را از بین ببرد. همچنین استیبل کوین خود، DAI را نیز دارد.
همه اینها بر اساس قراردادهای هوشمند Maker اجرا می شود. اینها خطوط کد خوداجرایی هستند که نیازی به اجرای آن توسط شخص ثالث مانند وکیل یا کارگزار ندارند. در عوض، زنجیره بلوکی قراردادها را به طور خودکار پردازش می کند، تا زمانی که طرفین به پایان قرارداد خود پایان دهند. اگر این تعهد انجام نشود، شخص اول به طور کامل مسترد میشود. این تضمین میکند که قراردادها نمی توانند شکسته شوند در حالی که نیاز به شخص ثالث را از بین میبرند. این امر نیاز به اقدام قانونی را نیز از بین میبرد، زیرا قرارداد بدون مراجعه به دادگاه استیفا میشود.
از طریق پلتفرم Maker، هر کسی میتواند از داراییهای مبتنی بر اتریوم برای ساخت Dai استفاده کند و به سیستم اجازه دهد تا زمانی که بدهی به مقدار مساوی Dai پرداخت شود، آنها را نگه دارد. یکی دیگر از عملکردهای Maker ارائه اهرم و نقدینگی برای صرافی ERC20 OasisDEX است که Maker و Dai را در میان سایر توکن های مبتنی بر اتریوم به فروش می رساند.
بنیانگذاران میکر چه کسانی هستند؟
تاریخچه اکوسیستم میکر مراحل مختلفی را طی کرد که اولین آن MakerDAO بود. میکر در سال 2014 توسط Rune Christensen، یک کارآفرین دانمارکی و فارغ التحصیل از دانشگاه کپنهاگ ایجاد شد. کریستنسن پس از مطالعه در زمینه تجارت بینالمللی و بیوشیمی، شرکت استخدامی Try China را تأسیس کرد و سپس وارد بلاک چین شد.
دای در سال 2017 به طور رسمی در شبکه اتریوم راهاندازی شد و سال بعد با تشکیل بنیاد میکر، سازمانی که هدف آن تقویت رشد اکوسیستم است و تلاشها برای تمرکززدایی از توسعه را پیش میبرد، راهاندازی شد. کریستنسن به عنوان مدیرعامل این بنیاد فعالیت می کند، در حالی که سایر اعضای هیئت مدیره شامل رئیس و مدیر عامل شرکت استیون بکر، که قبلا Cubit Capital را تأسیس کرده بود، و اقتصاددان شفالی روی هستند.
در ابتدا، اتریوم تنها دارایی بود که میتوانست از طریق پروتکل میکر وثیقه شود، و دای تولید شده به عنوان Single-Collateral Dai یا Sai شناخته میشد. در سال 2019، سیستم MCD پیادهسازی شد، بنابراین امروزه، هر نوع دارایی مبتنی بر اتریوم که توسط جامعه دارندگان MKR تأیید شده باشد، قابل واریز است.
ارز دای چه ارتباطی با میکر دارد؟
خوب، بیایید بررسی کنیم. Maker به عنوان بخشی از یک سیستم بزرگتر وجود دارد که شامل یک ارز ثبات به نام DAI است. شما نمی توانید Maker را بدون درک DAI درک کنید. “پایداری” DAI به این معنی است که قیمت DAI همیشه 1 دلار تعیین می شود. اما ارزش DAI از کجا می آید و این تفاوت با Tether چگونه است؟
به یاد دارید که تتر ادعا می کند که توسط دلار آمریکا پشتیبانی می شود، یک دلار برای هر تتر. اما بیش از 2 میلیارد تتر وجود دارد، و تتر هرگز ثابت نکرده است که واقعاً این پول را دارند. کاربران فقط باید امیدوار باشند و اعتماد کنند که درست است و کل سیستم یک روز خراب نمی شود و نمی سوزد.
Maker coin و DAI این مشکل را حل می کنند. برای استفاده از DAI، کاربر باید سایر ارزهای دیجیتال یا دارایی های دیجیتال را به عنوان “ضمانت” سپرده گذاری کند. سپس، به نسبت میزان وثیقهای که در قرارداد هوشمند Maker قفل کردهاند، مقدار مشخصی DAI برای آنها صادر میشود.
کاربردهای دیگری برای DAI وجود دارد. اگر ارزهایی که به عنوان وثیقه برای پشتوانه آن استفاده می شوند ناگهان ارزش خود را از دست بدهند، برای ارزش DAI چه اتفاقی می افتد؟ آیا کل سیستم فرو می ریزد؟
اگر قیمت ارز وثیقه سقوط کند، ارزهای میکر جدید منتشر میشوند و برای جبران تفاوت فروخته میشوند. در این مورد قیمت ارز Maker کاهش می یابد، زیرا ارزهای Maker بیشتری در گردش است.
با این حال، اگر قیمت ارزهای وثیقه ثابت بماند یا افزایش یابد، به ارزهای Maker اصلاً نیازی نیست. ارزهای سازنده MKR سپس نابود می شوند و قیمت MKR افزایش می یابد.
کیف پول های میکر
- کیف پول سختافزاری لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- کیف پول سختافزاری ترزور وان (Trezor One)
- کیف پول نرمافزاری تراست والت (Trust Wallet)
- کیف پول نرمافزاری اتمیک (Atomic Wallet)
- کیف پول کریپتریوم (Crypterium Wallet)
- کیف پول تحت وب مای اتر (MyEtherWallet)
- کیف پول کوینومی (Coinomi)
- کیف پول اکسودوس (Exodus)
- کیف پول جکس (Jaxx)
مزایا و معایب میکر
مزایای میکر
- میکر را میتوان یکی از نخستین دائوها یا سازمانهای غیرمتمرکز (DAO یا decentralized autonomous organization) در نظر گرفت که تا به حال ایجادشدهاند.
- میکر پلتفرمی است با سیاست ۲ توکنی که این ۲ توکن MKR و DAI هستند و هر دو آنها مبتنی بر استاندارد ERC-20 ایجادشدهاند.
- این پلتفرم به علت غیرمتمرکز بودن، بر بستر صرافیهای غیرمتمرکز خریدوفروش میشود.
- پلتفرم میکر را میتوان جزء نخستین ارزهای دیجیتالی که به معنای واقعی عملکردی غیرمتمرکز دارند، به شمار آورد.
- توکن MKR به دارندگان خود این امکان را میدهد تا مستقیماً در فرایند اداره توکن DAI شرکت داشته باشند. ازاینرو دارندگان توکن میکر، بسته به میزان دارایی خود، دارای حق رأی درباره تغییرات پروتکل میکر خواهند.
- میکر پروژهای بلندپروازانه است که بر ایجاد آیندهای غیرمتمرکز برای ارزهای دیجیتال تمرکز دارد.
- میکر شهرت خود را با تکیهبر قراردادهای هوشمند CDP و توکن MKR کسب کرده که این ۲ ویژگی باعث میشوند تا قیمت توکن DAI همواره برابر با یک دلار آمریکا باشد.
معایب میکر
ازآنجاکه پلتفرمهای غیرمتمرکز ارائهدهنده وام مثل همچون سازمانهای مالی سنتی، تحت نظارت نیستند، موجودی حسابها بیمه نمیشود و نگهداری از کیف پول و موجودی آن بر عهده خود کاربران قرار دارد و این موضوع را میتوان تنها عیب وارده به پلتفرم میکر در نظر گرفت.
Maker چه تفاوتی با بیت کوین دارد؟
Maker با بیت کوین بسیار متفاوت است. بیت کوین به عنوان یک شبکه پرداخت همتا به همتا ایجاد شد. این بدان معنی است که می توان از آن برای معاملات آنلاین استفاده کرد. بلاک چین آن یک دفتر کل دیجیتالی دارد که میزان بیت کوین کاربران را پیگیری می کند و هویت آن کاربران را در پشت ترکیب پیچیده ای از حروف و اعداد که به عنوان آدرس عمومی شناخته می شود، پنهان می کند. بیت کوین نیز مانند طلا به عنوان یک ذخیره ارزش عمل می کند. برای ایجاد یک بیت کوین جدید، رایانه ها پازل های پیچیده ریاضی را حل می کنند و در این فرآیند حافظه و انرژی زیادی مصرف میکنند. این فرآیندی است به نام ماینینگ. انرژی مورد استفاده در استخراج و همچنین سخت افزار مورد نیاز برای استخراج بیت کوین هزینه دارد. هر دوی این هزینه ها به عنوان یک سرمایه گذاری در نظر گرفته می شوند که به ارزش بنیادی درک شده بیت کوین کمک می کند.
MakerDAO دو ارز دیجیتال مجزا دارد که هر کدام به روشی متفاوت از بیت کوین هستند. اولین مورد، DAI، استیبل کوین پلتفرم است. این ارز که از نظر ارزش به دلار آمریکا گره خورده است، به شدت با بیت کوین، ارزی که به دلیل نوساناتش شناخته می شود، متفاوت است. DAI همچنین دارای هدف بسیار متفاوتی نسبت به بیت کوین است، زیرا DAI برای وام دادن به ارزهای دیجیتال استفاده می شود. بیت کوین چنین عملکردی ندارد.
MKR، به اصطلاح توکن حاکمیتی، حتی به شدت متفاوت از بیت کوین است. MKR در پلتفرم MakerDAO اهداف مختلفی دارد. از آن برای پشتیبان گیری از ارزش DAI استفاده می شود و از پایین آمدن یا افزایش بیش از حد آن جلوگیری می کند. همچنین به دارندگان پلتفرم رأی می دهد، به این معنی که کاربران می توانند بر نحوه اداره خود MakerDAO تأثیر بگذارند. از سوی دیگر، بیتکوینهای جدید از استخراجکنندگانی میآیند که معماهای دشوار ریاضی را حل میکنند. سپس این ماینرها با بیت کوین تازه ضرب شده پاداش می گیرند.
به عنوان یک سرمایه گذاری، Maker و Bitcoin هر دو گزاره های بسیار متفاوتی هستند. یک سرمایه گذار بیت کوین ممکن است باور داشته باشد که بیت کوین بیشتر و بیشتر به عنوان یک سیستم پرداخت مورد استفاده قرار می گیرد یا اینکه جای خود را به عنوان طلای جدید خواهد گرفت. از سوی دیگر، Maker با جنبش DeFi مرتبط است و موفقیت آن به موفقیت کل رمزارز بستگی دارد. اگر تقاضای زیادی برای وام های ارز دیجیتال وجود دارد، Maker باید به خوبی عمل کند.
Maker چگونه کار می کند؟
پروتکل Makerو Dai از طریق قراردادهای هوشمند به نام Maker Vaults تولید می شوند. این قراردادها را می توان از طریق واسط های وب و برنامه های مختلف ایجاد کرد که اساساً به عنوان پورتال برای دسترسی به شبکه از طریق (مانند Oasis Borrow یا Instadapp) عمل می کنند. زمانی که کاربر میخواهد رمزنگاری وثیقهشده خود را از قرارداد هوشمند بازیابی کند، ابتدا باید دای تولید شده خود را به همراه هزینه پایداری بازپرداخت کند.
توکن MKR همچنین می تواند برای کنترل پروتکل Maker استفاده شود. پیشنهادهایی که به آنها رأی داده می شود به شکل یک قرارداد هوشمند است و می تواند توسط هر آدرس اتریوم مستقر شود. سپس جامعه دارندگان MKR میتوانند در مورد پیشنهادی که میخواهند تصویب کنند، رأی دهند، و به آدرس اتریوم که رأیهای تأیید بیشتری را در قالب MKR دریافت میکند، برای ایجاد تغییر پیشنهادی در پروتکل ساز، دسترسی اداری اعطا میشود.
چگونه میتوان توکن MKR را خریداری کرد؟
جهت خرید توکن میکر، بایستی ابتدا مقداری تتر یا رمز ارزهای شناختهشده دیگر مثل بیت کوین و اتریوم خریده و سپس از طریق صرافیهای ارز دیجیتالی مثل Kucoin ، Bitpin، Coinex که از MKR پشتیبانی میکنند، اقدام به خرید این توکن کنید.
توکن های MKR و DAI، هر دو بر اساس استاندارد ERC-20 ایجادشدهاند؛ بنابراین میتوانید آنها را در هر کیف پولی که از این توکن ها کند، ذخیره کنید. از طرفی ازجمله برترین کیف پولهای موجود برای ذخیره این ۲ توکن میتوانیم به MyEtherWallet، Atomic wallet، Coinomi، Jaxx و… اشارهکنیم.
سخن آخر
پروژه میکر (MakerDao) با توکن اختصاری MKR یک پلتفرم و نرمافزار غیر متمرکز وامدهی و وامگیری است که بر روی شبکه اتریوم کار میکند و کلیه اکوسیستم میکر، بر این اساس ساخته شده اند که این رمز ارز در آیندهای نزدیک به موفقیتهای بسیاری برسد. درواقع میکر یکی از برترین مفاهیم موجود در حوزه ارزهای دیجیتال است که باعث پدید آمدن استیبل کوینهایی قابلاطمینان همچون DAI گردیده است. با توجه به روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال، بسیاری از افراد برای ذخیره دارایی و در عین حال انجام فعالیتهای خود به نقدینگی نیاز دارند که این موضوع باعث افزایش مخاطبان حوزه وامگیری خواهد شد و به احتمال خیلی زیاد پروژههای وامگیری آینده خوبی را پیش رو دارند. از این رو با توجه به سابقه و نوع فعالیت پروژه میکر، سرمایهگذاری در این پروژه میتواند سودآور باشد. قیمت فعلی ارز میکر در زمان نگارش این پست حدود 2150 دلار است.
نظرات(0)
خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز خارجی
صرافی کوینکس
نیاز به ip خارج ایران:دارد
واریز و برداشت ریالی:ندارد
اپلیکیشن موبایل:دارد
حداقل مبلغ معامله:5 دلار
تعداد رمز ارزها:بیشتر از 460 ارز
برای ثبت نام در صرافیهای بین المللی که نیاز به ip خارج از ایران دارند، بهتر است از ip ثابت استفاده کنید.